måndag 1 juli 2013

Textiltryck





Har haft en helt underbar vecka på Hellidens folkhögskola. Har varit där en gång tidigare och kan verkligen rekommendera att åka dit på deras sommarkurser.  I år valde jag att Trycka på tyg och hade egentligen inga föreställningar om det när jag åkte dit, har ju tänkt lite att det kunde vara skoj att göra egna mönster via ett dataprogram men även om det inte är precis samma så är väl detta  grunden i det. Och tur var väl det för detta med att blanda färger för att få rätt kulör och att arbeta med händerna är ju verkligen inspirerande. Med åtta härliga kurskamrater från hela landet producerades det det ena efter det andra ibland till tidig morgon för verkstan var öppen hela dygnet. En del hade gjort det här förut och var bättre förberedda de gjorde riktigt fina saker.Veckan började med att våran lärare rev ut ett enkelt motiv i papper som sedan användes på en screenram.





Vi lärde oss också att trycka med fotoschablon, att lägga enkla motiv på skrivare som sedan fördes över på overheadplast. Det går även att göra med foto som man delar upp i flera skikt, ett för varje färg. Man behandlar ramen med fotoemulsion som man  sedan lägger under starka lampor under några minuter. När man sedan spolar av med vatten kommer mönstret fram i väven och det blir öppet för färgen att gå igenom. Jag använde mig av en ormbunke och hundkex och köpte ett tunt vitt tyg i deras butik där de har lite av varje till bra priser. Tryckte vitt på vitt som jag tycker är sommarfräscht.



Provade samma tryck i svart med svampad baksida i guld

Vi provade även att vika och doppa, en afrikansk metod där man får fram mönster som kan likna batik. Väldigt söligt  blev det men  blir man duktig så kan man nog få fram riktigt snygga tyger av detta. En annan teknik är att lägga blött tyg som underlag då man rollar eller svampar, då suger det våta underlaget åt sig färgen mer och den mattas ut. Andra medel att göra mönster med är bubbelplast eller annat mönster som underlag då man rollar. Vill man variera det ännu mer kan man spraya färgen på tyget. Färgen vi använt är samma färg till alla tekniker.








Vi hade en väldigt duktig lärare Karin Hurtig som  gått en treårig utbildning på skolan och som nu arbetar som textilkonstnär på heltid. Hade glädjen att få göra ett besök i hennes fina ateljè en fm. Med hennes små nystan av ullgarner i olika färger fick vi en lektion i färglära och hur olika färger gör sig till varandra. Att plocka fram en snygg kombination även om inte alla färger är snygga i sig, hon använder sig av dessa nystan när hon väljer kulörer  till sina arbeten. Hon sa också "att aldrig ge upp ett tyg" man kan rädda ett fult tyg genom att lägga in andra mönster och färger som lyfter tygets utsèende. Att sätta en passepartout runt för att välja ut den bästa delen och använda till mindre arbeten är också ett sätt att ta vara på den bästa biten..

4 kommentarer:

  1. Vilka läckra tryck du har gjort! Verkar vara en rolig kurs du varit på:).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan verkligen rekommendera dessa sommarkurser, bara maten och miljön är värt att åka dit för. Det finns flera kurser att välja på.

      Radera
  2. Vik och doppmetoden ser superfin ut. Kan man göra den även hemma i ett kök och med vilken typ av färg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kan man göra det om man är försiktig, det är ganska söligt. Färgen vi använde var helt kemikaliefri från Kinsley men den ska tunnas ut när man viker och doppar.

      Radera