tisdag 5 februari 2013

Sommarkurs i tygtryck

Sprudlar av förväntan och lycka, magkänslan sa mig att kika in på Hellidens folkhögskolas hemsida. Nu har kurs programmet för sommaren kommit. Jag som länge velat lära mig tygtryck och nu är jag anmäld. Har tidigare varit där på sommarkurs och miljön är magisk och maten är grymt bra.

Lite historia, utdrag från Hellidens hemsida



På västra sluttningen av Hellidsberget, med milsvid utsikt över Tidaholm byggde baron Hans Henrik von Essen, 1858 en herrgård. Den är grunden till det som idag är Hellidens slott. Hans Henrik arbetade energiskt för att Tidaholm skulle bli en industriort. Han moderniserade ortens järnbruk så att det utvecklades till den svenska bilindustrins vagga. Tidaholmskärran är legendarisk.  På 1860-talet startade Hans Henrik Vulcans tändsticksfabrik, som blev världens största i sitt slag. Idag är det den enda svenska fabrik som tillverkar tändstickor.


Herrgården byggdes om till slott 1895 då Alfred von Essen efterträdde sin far som godsherre på Helliden och gifte sig med Ella Dickson, dotter till köpmannen Robert Dickson. Därigenom fick han möjlighet att utvidga herrgården till ett slott av ungefär dagens utseende och storlek. Arkitekt var Helgo Zettervall. 
Alfred hade stora ekonomiska problem. Efter Kreugerkraschen gjorde han konkurs och dog kort därefter. Friherrinnan Ella Dickson von Essen kunde bo kvar i slottet, tack vare hennes egna tillgångar, som inte gått med i makens konkurs.

Friherrinnan Ella orkade inte sköta ett helt slott och byggnaden förföll under hennes sista år på Helliden. År 1950 avled Ella och Helliden blev till salu. Nu kunde Blåbandsrörelsen köpa Helliden och starta en folkhögskola, i det för Tidaholm historiska slottet.






1 kommentar: